Απώλειες 1 δισ. ευρώ στην κινητή περιουσία του ΙΚΑ

Απώλειες 1 δισ. ευρώ στην κινητή περιουσία του ΙΚΑ

Αρ. Πρωτ. 9525/20.01.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Ερωτηματικά προκαλούν τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο αρμόδιος Διοικητής του ΙΚΑ, αναφορικά με την πορεία των οικονομικών στοιχείων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ εμφάνισε το 2010 απώλειες περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, εξαιτίας απωλειών στο χαρτοφυλάκιό του, που αφορούν μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια. Οι απώλειες, που καταγράφει το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος, αφορούν αφενός τη μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου των Ταμείων, δηλαδή των αποθεματικών που επένδυσαν σε μετοχές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφετέρου τις απώλειες από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων που κατέχει.

Συγκεκριμένα, η αξία των μετοχών του ΙΚΑ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μειώθηκε το 2010 σε 451,2 εκατ. ευρώ, από 688,6 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2009. Πρόκειται, δηλαδή, για μια υποχώρηση της τάξης των 237 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η αξία των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,48 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009. Διαφορά της τάξης των 580 εκατ. ευρώ. Τέλος, η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος σε 185 εκατ. ευρώ. Είναι αντιληπτή η κατακόρυφη μείωση της κινητής περιουσίας, που διαθέτει το ΙΚΑ, δημιουργώντας εύλογες αντιδράσεις εκ μέρους εργαζομένων και ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πού οφείλονται οι απώλειες που σημείωσε το ΙΚΑ στην κινητή περιουσία του;

- Υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο εκ μέρους της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κακή  πορεία των οικονομικών στοιχείων του Ιδρύματος;

Απάντηση Υπουργείου